Elhúzódó lehet a gazdasági válság

Elhúzódó lehet a gazdasági válság

Bár a szakértő szerint jelenleg több százezren szenvednek munka-és tartalékhiány miatt, ennek ellenére Petschnig Mária Zita úgy látja, hogy nem folytatódik a recesszió a következő évben. Az ATV írása.

A járványhelyzet miatt jelentős a gazdasági visszaesés 2020-ban, amihez hozzájárult üzletek, iskolák bezárása, a kiadások és fogyasztások csökkenése. Így egy válsághelyzet alakult ki az egész világon.

Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Zrt. főmunkatársa az ATV Start című műsorában azt nyilatkozta, a gazdasági visszaesés akkor fog véget érni, ha megfékezzük a vírust. Mivel azt feltételezik, hogy 2021-re meglesz a vakcina a koronavírus ellen, onnantól megáll a recesszió folyamata, és egy növekedés fog megindulni a gazdaságban.

A szakértő szerint az összes előrejelzés azt feltételezi, hogy idén még jelentős visszaesés lesz, de a következő évben már növekedés várható, ami viszont egy lassabb folyamat. Most még számítanak akár 7 százalékos esésre, de 2021-re már elérhető lehet a 4 százalékos javulás. Hozzátette: a jövő évi növekedés nem egyenlíti ki az idei visszaesést.

A főmunkatárs szerint egy eléggé elhúzódó válságról lesz szó, nem lesz gyors váltás.

Erre utaló jel például az, hogy a két hullám közötti ideiglenesen helyreállt időszakban a kiskereskedelmi forgalom továbbra is stagnált.

Érdekesnek nevezte, hogy a statisztikai hivatalok által kimutatott eredmények szerint a reálkeresetek több mint 6 százalékkal nőttek. Azonban hozzátette, ezek az adatok korlátozott információval rendelkeznek, mivel csak a teljes munkaidőben dolgozók bére van benne, és sokan részmunkaidőbe kényszerültek, aminek a bére jóval kevesebb. Ez pedig nincs benne a statisztikai mérésekben, akárcsak az öt fő alatti vállalkozások, amik jelentős részei a vállalkozásoknak. Úgy fogalmazott: akinek nincs fizetése, az nincs benne ebben a statisztikai adatban.

A szakértő szerint, a valóság az, hogy többszázezren szenvednek munka- és tartalékhiány miatt. Mindezek ellenére mégis úgy látják, hogy nem folytatódik a recesszió a következő évben, mivel, ha lesz oltás, akkor normalizálódó tendenciát fog mutatni a hazai-, illetve a világgazdaság.

Forrás: ATV

 

Üzenjen nekünk

Close