Dérer Milkós: Számos hírek innen-onnan

Dérer Milkós: Számos hírek innen-onnan

Jók is, rosszak is, amilyen a valóság. A lényeg, hogy kicsit kikapcsolódjunk.

 2: A közép-mexikói Maravatío mezővárosban két polgármester-jelöltet lőttek le néhány órán belül a hét elején. Az egyik jelölt Andrés Manuel Lopez Obrador elnök Morena kormány-pártjának, a másik az ellenzéki Nemzeti Akciópártnak volt a jelöltje. Maravatío városa Michoacán államban található, ahol a közelmúltban kartellháborúk dúltak, rávilágítva a kábítószerkereskedő bandák egymás elleni harcainak átterjedésére a politika világába. A politikai erőszakkal kapcsolatos aggodalmak nagyon felerősödtek Mexikóban a júniusi országos választások előtt.

29: Egy be nem azonosított rejtekhelyről egy évtizeddel ezelőtt készült 29 titkos orosz katonai dokumentumot tartalmazó kazetta került elő, amelyet nyugati fedett ügynökök a Financial Times-nak szivárogtattak ki. A mikrofilmeken található információk a jelek szerint azt a „küszöböt” világítják meg, amelynek átlépését a Kreml taktikai nukleáris fegyverek bevetésével torolná meg. Moszkva bevetné ezeket a fegyvereket – amelyek nem stratégiai, interkontinentális ballisztikus rakéták, hanem harctéri használatra szolgáló taktikai eszközök -, amennyiben Oroszország egyébként hagyományos katonai akcióval nem megakadályozható, megállíthatatlan behatolást tapasztalna saját területére, vagy ha jelentős kárt szenvednének tengeralattjáró flottái, repülőterei vagy parancsnoki központjai. (Nem tisztázott a dokumentumok eredetisége. Felmerülhet, hogy akár a szokásos félrevezetési és zsarolási célokat szolgáló orosz titkosszolgálati manőverekről van szó ebben az esetben is.)

0,72: Dél-Koreában (Koreai Köztársaság), amely a világ legalacsonyabb születési arányszámainak elszenvedője, a legújabb adatok szerint tovább csökkent a natalitás 2023-ban: egy átlagos dél-koreai nőnek a prognózis szerint (a végleges adatok még nem nyilvánosak) mindösszesen 0,72 babája lesz az idén. Ez további csökkenést mutat a 2022-es, amúgy is elkeserítő 0,76-hoz képest, és messze elmarad az egy nőre jutó 2,1 gyermek ideális és kívánatos „pótlási” aránytól, ami egy társadalom reprodukálásához a szakemberek szerint szükséges. Szakértők úgy látják, hogy a gyermeknevelés magas költségei – valamint a nemek közötti bérszakadék, valamint a karrier és az anyaság egyensúlyban tartásának nehézségeik nehézségei – okozzák a termékenységi ráta összeomlását.

7 ezer: Mi okozhatta a világ úgy 7 ezer legnagyobb élőlényének eltűnését az óceánokról? A tudósok úgy vélik, hogy a szokatlanul magas tengervíz hőmérséklet a Csendes-óceán északi részén a 2013 utáni egy évtizedben sok púpos bálna (humpback whale) éhezéséhez vezetett, mivel a melegebb vizek csökkentették fő táplálékforrásuk, az apró fitoplanktonok előfordulását. A púposcetek pusztulásában bekövetkezett jelentős ugrás megakasztotta, sőt visszájára fordította a kihalás szélére sodort fajnak azt a több évtizedes figyelemreméltó regenerációját, amelyet az 1970-es években a bálnavadászat megszüntetése eredményezett.

30 ezer, illetve 201 ezer és 10 ezer: Több mint 30 ezer palesztint öltek meg az október 7-én kezdődött pusztító Izrael-Hamász háborúban Gázában – közölték csütörtökön a palesztin enklávé egészségügyi tisztviselői. Valószínű, hogy a hivatalosan számontartott halálos áldozatok száma alulbecsült, tekintve a háborús övezetben bekövetkezett halálesetek nyomon követésének kihívásait, és azt a tényt, hogy sok holttest még mindig romok alatt van. A gázai egészségügyi minisztérium nem tesz különbséget civilek és harcosok között, de Izrael becslései szerint eddig nagyjából 10 ezer palesztin fegyverest öltek meg az izraeli védelmi erők katonái. (Vagyis izraeli adatok szerint az arány 20 ezer polgári és 10 ezer harcoló palesztin áldozat.)

780:72: Franciaországban alkotmányos jog az abortusz. Emmanuel Macron elnök javasolta az intézkedést az Egyesült Államokban tapasztalt abortuszjogi visszalépések nyomán, mintegy válaszul.  (A Legfelsőbb Bírőság megvonta a szövetségi védelmet az abortusz lehetőségétől, ezáltal az egyes államok kompetenciájába utalta a kérdés szabályozását, ami az állami (nem szövetségi) konzervatív republikánus többségek számára nyújt korlátozási lehetőségeket.) A francia parlament viszont történelmi döntésével 780:72 arányban az alkotmányban rögzítette az abortuszhoz való jogot, ezáltal kifejezetten védhetővé tette jövőbeli vitákkal szemben. Ezzel Franciaország az egyedüli ország a világon, melyik kifejezetten védi a terhességmegszakítás jogát, bár Szerbiában is van valami hasonló, noha homályos, és különböző értelmezésekre nyújt lehetőséget: „mindenki jogosult a gyerekszülésről határozni”.

2,4 százalék: Az Egyesült Államokban az infláció 2,4 százalékra esett januárban, összhangban a központi bank, a Federal Reserve várakozásaival. A Fed azonban kijelentette, hogy addig nem csökkenti a kamatlábakat, amíg az infláció megbízhatóan nem tér vissza a 2 százalékos célhoz.

20: Venezuela kormánya 20 lehetséges dátumot javasolt az idei elnökválasztásra, április közepétől decemberig. Még mindig nem világos, hogy részt vehetnek-e olyan jelöltek, akiket korábban eltiltottak a tisztségért folytatott versenytől (küzdelemnek talán inkább nevezhetnénk). A putyini forgatókönyvet használó szocialista rendszerben eltiltottak között van Nicolás Maduro elnök idei legerősebb ellenfele, Maria Corina Machado.

112 ?: Legalább 112 palesztin halt meg Gázában a múlt hónapban, amikor az izraeli csapatok tüzet nyitottak a segélyszállító teherautók körül összegyűlt és az ellátmányokért közelharcot folytató emberekre - közölték akkor gázai egészségügyi tisztviselők. Joe Biden elnök szerint az eset valószínűleg megnehezíti a tűzszüneti tárgyalásokat. Az izraeli hadsereg egymásnak ellentmondó beszámolókat kínált, kijelentve, hogy több tucat embert tapostak halálra és öltek meg akkor, mikor az emberek megrohanták a segélyszállító teherautókat. De a katonaság azt is közölte, hogy egy közeli incidens során figyelmeztető lövéseket adtak le, az egyik szóvivő szerint pedig a katonák önvédelemből lőttek, amikor az emberek egyre fenyegetőbben közeledtek feléjük. A szóvivő nem részletezte, hányan haltak meg, de elutasította a gázai tisztviselők által közölt számot az áldozatokról.

Ételosztásra várva

0.4: Szardínia (zordnak nevezett, de talán helyesebb vadregényesnek mondani) szigete az első komoly választási csapást mérte Giorgia Meloni jobboldali olasz miniszterelnökre 2022-es hivatalba lépése óta. A helyi elnökválasztáson (Szardínia különleges autonómiával rendelkezik Rómától és saját elnöke van) a baloldal jelöltje, az establishment-elleneségre hajló 5-Csillag Mozgalom a szerény 0,4 ponttal verte a Meloni által támogatott jelöltet. A megválasztott Alessandra Todde nemcsak Szardínia első női vezetője lesz, hanem az első ötcsillagos tag, aki Olaszország 20 régiója közül bármelyiket vezetheti.

1812 milliárd: Az NVIDIA immár a harmadik legértékesebb vállalat az Egyesült Államokban, miután igencsak biztató pénzügyi hozamokról számolt be. Az AI-központú chipgyártó piaci kapitalizációja jelenleg 1812 milliárd dollár, ami felülmúlja a Google anyavállalatát, az Alphabetet, és csak a Microsoft és az Apple előzi meg. Ugyancsak változnak a dolgok: mindössze egy évvel ezelőtt az NVIDIA piaci kapitalizációja csekély 580 milliárd dollárt tett ki.

43 és 53: A közösségi médiában megjelent bejegyzések arról árulkodnak, hogy a napokban egy szellemvonat száguldott keresztül Észak-Indián, miután a személyzet kiugrott egy teára, és elfelejtette behúzni a kéziféket. A tehervonat gurulni kezdett egy dombról, és 43 mérföldet tett meg kalauz, és ami nyilván fontosabb, masiniszta nélkül, mielőtt a hivatalnokok megállították, kényszerűségből eléggé hagyományos eszközökkel: fadarabokat raktak keresztbe a sínekre. Ez persze nem annyira volt filmvászonra kívánkozó esemény, mint az, amikor egy fickó felkapott egy kerékpárra és elkapott egy elszabadult mozdonyt (mondanom sem kell, szintén Indiában). Megállítani már nem egyesül sikerült a találékony fiatalembernek, mivel a szerelvény útjába  nem kevesebb, mint 53 kőzuzalékkal megrakott kamion hordta és borította be a vasúti pályát, harcolva az idővel. (Ennek a Bollywood-i filmes verziójának bőven meglenne akár egy kasszasikert eredményező vonzereje, gondolom.)

Vonatközlekedés Indiában

2: Két incidens is történt az Egyesült Államokban, amikor Palesztina-barát tüntetők felgyújtották magukat izraeli diplomáciai épületek előtt. Az év elején egy 25 éves amerikai pilóta meghalt, miután felgyújtotta magát Izrael washingtoni nagykövetsége előtt. Decemberben pedig egy ismeretlen tiltakozó szenvedett önkéntes tűzhalált az atlantai izraeli konzulátus előtt.

17.: Tizenhét hónappal azután, hogy titokzatos robbanások rázták meg az Oroszországot Európával összekötő Északi Áramlat 1-es és 2-es vezetékeket, Dánia lezárta az incidens kivizsgálását. A dánok ezzel követik a svédeket, akik ugyanezt tették a hónap elején. A robbantások a két ország gazdasági övezetében történtek, ezért ők voltak jogosultak a nyomozásra. Koppenhága szerint biztos, hogy „szándékos szabotázs” történt, de ennél több eredmény nincs. Találgatások annál inkább, és ugyancsak befolyásolva az orosz-nyugati viszonyban követett véleményektől. Logikai úton – és bizonyíthatatlanság okán -   ki lehet zárni a NATO-országok mindegyikét ugyanúgy, ahogyan Oroszországot is. A leginkább érdekelt lehetett egy ilyesfajta akcióban Ukrajna, ám Kijev bűnösségére sincs semmifajta bizonyíték.

1250: A nők váratlanul elözönlötték az 1250 éves japán Meztelen Fesztivált, amely eddig hagyományosan kizárólag férfiak részvételével zajlott a gonosz szellemek kiűzésére. Bár valójában „nem tették ki mindenüket”, akciójukkal végre ők voltak az első női résztvevők, egyúttal sikeresen lábbal tiporták a begyöpösödött nemi normákat, miközben bebiztosították, hogy a fesztivál a Japán társadalom elöregedése ellenére is folytatódhasson.

65: Sokáig jól teljesítettek a boomer-ek, az 1945-55 között születettek. 65 éven keresztül ők alkották a legnagyobb népességcsoportot Kanadában, azonban az új népszámlálási adatok azt mutatják, hogy a millenials, az ezredforduló körül (1981 után) születettek létszámban első ízben múlták felül őket. A helyzet bekövetkeztéhez a drasztikusan megnövekedett és támogatott bevándorlás is hozzájárult. Azonban semmi ok sincs az elkényelmesedésre: Stats Canada, a statisztikai hivatal arra számít, hogy a Z generáció már 2038-ban kiüti őket a nyeregből.

 

Dérer Miklós

 

Üzenjen nekünk

Close