Kirándulás a szentendrei Skanzenbe

Kirándulás a szentendrei Skanzenbe

A KMDSZ idei kiemelt programja volt a szentendrei Skanzenbe szervezett május végi kirándulás. Ezúttal is sokan, mintegy ötven résztvevő – aktív, nyugdíjas tagjaink és nagy örömünkre családtagjaik, jónéhány gyermek – élt a lehetőséggel. A csoport többsége a Vigadó téri hajóállomásról indult a menetrend szerint közlekedő sétahajón Szentendrére, ahonnan külön busszal jutottak el a Skanzenbe.

 

A Skanzen most is számos vonzó látványosságot kínál, bemutatva hazánk régióinak építészeti, kulturális, történelmi emlékeit. Nem feledkeznek meg a gyermekekről sem – ők a mesesarokban hallgathattak magyar népmeséket, vagy tanulhatták meg a gyertyaöntést, ismerkedhettek a régi falusi élet háziállataival.

A Skanzen legújabb attrakciója, a XI. tájegységként feltüntetett Erdély, a Skanzen által üzemeltetett nosztalgia vasút végállomásától csak öt perc sétára, a „Magyar határ átlépése” után közelíthető meg. Az Erdély - tájegység falusi és városi szekciója 18 épületből áll. Marosvásárhely, Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely hangulatát idéző épületekben megtekinthettük a gyógyszertárat, a nyomdát, divatáru kereskedést és kávézhattunk a Korzó kávéházban. A Nyárádgálfalvi Unitárius templomban megtudhattuk, hogy az Unitárius egyházat Dávid Ferenc alapította a XVI. században Kolozsváron és innen terjedt el az egész világban. A falusi iskola és a szász nagygazda háza megtekintése után, puliszkát kóstolhattunk a balavásári portán.

A négyórás séta végén, 16:00-kor indult vissza a különbusz a bejárat elől, hogy elérje a 17 órakor induló sétahajót a Szentendrei kikötőben.

Köszönjük a szervezést Burányi Ibolyának, ahogy a mellékelt képek beküldőinek is a hozzájárulásukat beszámolónkhoz – Lakatos Gabriellának, Vizi Katalinnak és Pap Gergelynek!

1 Kommentek

 1. Dékány Andrea
  június 24, 2023 at 06:27
  Reply

  Kedves kiránduló kollégák,

  Bár sajnos nem tudtam csatlakozni Hozzátok más teendőim miatt, de jó volt olvasni a színes, figyelem felkeltő beszámolótokat, nézegetni a profi képeket. Többször jártam a Skanzenben, de ahogy írjátok, mindig új elemekkel, látnivalókkal bővül, így nem is kérdés, hogy hogy hamarosan Szentendre felé veszem az irányt. Sok időt, energiát igényel egy ilyen program megszervezése, így köszönet és hála Ibolyának és mindenkinek, aki e jól sikerült látogatás létrehozásában részt vett.

  Dékány Andrea

Üzenjen nekünk

Close