SZJA mentesség, minimálbér emelés – ezek a szabályok változtak az új év kezdetén

SZJA mentesség, minimálbér emelés – ezek a szabályok változtak az új év kezdetén

Január elsejétől több jogszabály is megváltozik. A 25-dik életévüket be nem töltött fiatalok munkabére szja-mentessé válik, a havi bruttó minimálbér összege pedig 200 ezer forint lesz. A vény nélküli, interneten megrendelt gyógyszereket ezentúl kizárólag gyógyszerészek vagy szakasszisztensek szállíthatják ki. Ezen kívül emelkedik az autópálya matricák díja is.

Orbán Viktor Facebook bejegyzésében jelentette be karácsony előtt egy nappal azt, hogy 2022-ben SZÉP kártyával is lehet fizetni az élelmiszerekért. De nem ez az egyetlen változás az új évben. A 25. életévüket be nem töltött fiatalok munkabére SZJA-mentessé válik, februárban pedig visszakapják a 2021-ben befizetett szja-t azok, akik 18 éven aluli vagy iskolás gyermeket nevelnek. Ennek éves maximuma 809 ezer forint.

"A kormány egyébként azzal számol, hogy egy százalékponttal fognak emiatt nőni a családok fogyasztási kiadásai, és ez közel fél százalékponttal, 04, százalékponttal fog hozzájárulni a 2022-hez GDP növekedéshez, tehát ennyivel lesz magasabb a 2022-es GDP növekedés, mint enélkül az intézkedés nélkül".

Az inflációra azonban minden bizonnyal negatív hatással lesz ez az elemző szerint, mivel a fogyasztás élékülésén keresztül az év eleji átárazásnál nagyobb drágulás várható.

A minimálbér összege bruttó 200 ezer forint lesz, a garantált bérminimum pedig 260 ezer forintra emelkedik, ez azonban sok kisvállalkozásnál gondot okoz majd az adószakértő szerint.

A szociális hozzájárulási adó 13 százalékra csökkentése, illetve a szakképzési hozzájárulás teljes megszüntetése, ez az igazi mikrovállalkozásoknál nem fogja tudni fedezni a minimálbér emelés miatti köztehernövekedést.

Változik a gyógyszerek csomagküldése is január elsejétől, ugyanis csak gyógyszerészek vagy szakasszisztensek szállíthatják ki a vény nélküli, online rendelt gyógyszereket.

"Akik biztos, hogy ennek a nagy vesztesei, azok a fogyasztók, hiszen ez egy rendkívül kényelmes és különösen a pandémia idején ez egy nagyon jó és higiénia illetve járványvédelmi szempontok alapján is ez egy nagyon jó megoldás volt".

Mától drágul a közlekedés is, ugyanis a D1 kategóriába tartozó autósok tíznapos matricája a 3640 helyett 3820 forintba kerül majd; a havi e-matrica díja pedig 4970-ről 5210 forintra emelkedik. Emellett fizetőssé válik több autóút egy-egy szakasza is.

Forrás:  atv.hu

 

 

Üzenjen nekünk

Close