Szociális csúcstalálkozót tartanak az EU vezetői

Szociális csúcstalálkozót tartanak az EU vezetői

Portóban már minden készen áll. Kétnapos szociális csúcstalálkozót tartanak az Európai Unió vezetői, illetve az állam- és kormányfők a hétvégén.

Az esemény a portugál EU-elnökség égisze alatt kerül megrendezésre, és lényegében a szociális jogok európai pillérének megerősítését, uniós és nemzeti szintű végrehajtását célozza.

A portugál kormányfő bízik benne, hogy a hétvégén sikerül ratifikálni a 20 alapelvet tartalmazó dokumentumot.

„Már a megállapodás megkötésének lehetősége, önmagában is egy hatalmas mérföldkő. Még ha el is tér a 27 tagország véleménye arról, hogy az Uniónak és a tagállamoknak milyen szerepük legyen a szociálpolitikában, amennyiben a következő nap az Európai Tanácsban sikerül közös nyilatkozatot elfogadni a támogatásokról és a cselekvési tervről, az lesz a következő mérföldkő. És azután jön a tényleges munka, a cselekvési terv végrehajtása” -fogalmazott António Costa.

A soros portugál elnökség fő célja a szociális pillér. Az, hogy a járvány utáni helyreállítási alap – a zöld átmenethez hasonlóan – kiemelten tartalmazzon olyan szociális programokat, amelyekkel senki, egyetlen társadalmi réteg sem marad az út szélén.

Forrás: euronews.hu

Üzenjen nekünk

Close