Többe kerül enni, mint tavaly decemberben, de olcsóbbak lettek a ruhák

Többe kerül enni, mint tavaly decemberben, de olcsóbbak lettek a ruhák

Átlagosan nagyjából egy százalékkal lett drágább az élet egy hónap alatt. Tavaly januárhoz képest 2,7 százalékkal emelkedtek az árak.

Januárban átlagosan 2,7 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Tavaly januárhoz képest

3,1 százalékkal kell többet fizetni a tartós fogyasztási cikkekért;

3,9 százalékkal nőtt az élelmiszerek ára;

9,9 százalékkal drágultak a szeszes italok és dohányáruk (ezen belül a dohányáruk 16,5 százalékkal kerülnek többe);

a járműüzemanyagokért pedig 3,5 százalékkal kevesebbet kell fizetni.

Az élelmiszerek között elég nagy a szórás. Az étolaj átlagos ára 16,3 százalékkal lett több, a cukoré 11,7, a munkahelyi étkezésé 8,9, a szezonális zöldségeké és gyümölcsöké 8,0, a liszté 7,1, a párizsi, kolbászé 6,6, a kenyéré pedig 6,0 százalékkal emelkedett. Csökkent ugyanakkor a sertés- és baromfihús ára, előbbi 6,3, utóbbi 0,7 százalékkal.

2020. decemberhez viszonyítva átlagosan 0,9 százalék az emelkedés. Lényegesen, 4,3 százalékkal lettek drágábbak az idényáras élelmiszerek, mint a burgonya, friss zöldség, gyümölcs. Ennél is jobban, 5,6 százalékkal nőtt a postai szolgáltatások ára, ugyanakkor az összes szolgáltatást nézve csak 0,5 százalékos az emelkedés. A szezon végi kiárusítások miatt a ruhák viszont olcsóbbak lettek 2,8 százalékkal a KSH kimutatása szerint.

Forrás: HVG

 

Üzenjen nekünk

Close