Új program a fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek elhelyezkedéséért

Új program a fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek elhelyezkedéséért

A program mintegy 25 ezer álláskeresőt juttathat munkalehetőséghez, mondta Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár.

„Az Innovációs és Technológiai Minisztérium összesen több mint 12 milliárd forint forrásigénnyel indít támogatási programot az alacsony iskolai végzettségű és a fiatal álláskeresők iránti munkaerő-piaci kereslet élénkítése érdekében. A kormány változatlanul azon dolgozik, hogy minél többen tudjanak munkába állni, hiszen ez elengedhetetlen Magyarország működéséhez. A Vállalkozások munkaerő támogatása program mintegy 25 ezer kevésbé képzett álláskeresőt juttathat munkalehetőséghez október közepétől” – mondta Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár.

A Gazdaságvédelmi Akcióterv intézkedései eddig több mint 1,4 millió munkavállalón segítettek. A megtett munkahelyvédelmi és munkahelyteremtő lépések eredményeként augusztusra ismét 4,5 millió fölé nőtt a foglalkoztatottak száma.

A regisztrált álláskeresőké pedig már három hónapja folyamatosan csökken, a munkaerő-piaci fordulat tehát tartósnak tűnik.

Bodó Sándor kifejtette, az innovációs tárca a kedvező trend további fenntartása érdekében szükségesnek látja érdemben támogatni az elhelyezkedési esélyek szempontjából nehezebb helyzetben lévő társadalmi csoportokat. A 2020. október 15-től elinduló Vállalkozások munkaerő támogatása program kevésbé képzett álláskeresők alkalmazására ösztönözheti a munkáltatókat.

„A támogatással mintegy 25 ezer fő alacsony iskolai végzettségű és/vagy 25 év alatti álláskereső munkába állása valósulhat meg összesen 12,5 milliárd forint forrásigénnyel. A program keretében a munkáltatónak az álláskeresőt legalább 5 hónapig foglalkoztatnia kell. A támogatás mértéke teljes munkaidőben történő foglalkoztatás esetében havonta a bérköltség (bruttó munkabér és szociális hozzájárulási adó) 50 százaléka, de legfeljebb 100 ezer forint. A munkaadók tehát álláskeresőnként összesen akár félmillió forint támogatásban is részesülhetnek, részmunkaidős foglalkoztatás esetén természetesen a támogatási plafon arányosan változik” – emelte ki az államtitkár.

A Vállalkozások munkaerő támogatása programra 2020. október 15-től lehet jelentkezni a helyileg illetékes járási hivatalok foglalkoztatási osztályainál. A részletes feltételek és dokumentáció az alábbi honlapon aznap válik elérhetővé.

„Az újabb intézkedéstől azt várjuk, hogy tovább növekedjen a foglalkoztatás Magyarországon, elősegítve a fő célunkat, azt, hogy mindenkinek legyen munkája hazánkban” – fogalmazott Bodó Sándor.

 

Forrás: dehir.hu

 

Üzenjen nekünk

Close