Új szabály a nyugdíjazásnál: visszadobható az igénylés, ha az összeggel nem elégedett

Új szabály a nyugdíjazásnál: visszadobható az igénylés, ha az összeggel nem elégedett

A nyugdíjtörvény eddig úgy rendelkezett, hogy a megállapított nyugellátásról nem lehet lemondani. Július 1-jétől ez módosul, az új előírás szerint a megállapított nyugellátásról – a kivételes nyugellátás kivételével – a megállapító határozat közlésétől számított 15 napon belül vissza lehet vonni a nyugdíjigényt. Kinek lehet hasznos ez a rendelkezés?

Július 1-től több ponton is változnak a nyugdíjszabályok - erről részletesebben itt írtunk - a megállapított nyugellátásról szóló új szabály is a módosítássorozat keretében lépett életbe.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint erre a rendelkezésre azért volt szükség, mert a nyugdíjbiztosítási eljárások egyfokozatúvá váltak, vagyis a nyugdíjbiztosítási határozat ellen nem lehet fellebbezni, így az a közléssel egyidejűleg, azonnal véglegessé válik. (Persze a határozatot keresettel meg lehet támadni a törvényszéken, de ez sok esetben fölösleges macerával járhat és hosszabb időt is igénybe vehet.)

Különösen azok örülhetnek ennek az egyszerű igényvisszavonási lehetőségnek, akik a megállapított nyugdíjösszeg láttán azonnal módosítanák az igénylésüket. Mikor fordulhat ez elő?

  • Ha a nők kedvezményes nyugdíját igénylő hölgy az összeg ismeretében inkább visszavonná a Nők40 igénylését, és csak később, vagy csak a korhatára betöltésével igényelné a nyugdíját.
  • Ha a nyugdíjkorhatára betöltésével a rokkantsági ellátásban részesülő személy igényli az öregségi nyugdíját, de annak összege kisebb lenne, mint a rokkantsági ellátása összege: ilyen esetben, ha visszavonja az öregségi nyugdíj igénylését, részére a rokkantsági ellátását folyósítják megszakítás nélkül élethossziglan tovább.
  • Ha a korhatár betöltésével igényelt nyugdíj összege láttán az érintett személy inkább tovább dolgozna a nyugdíj megállapítása nélkül.

Megemlíthető még az az esetet is, amikor a korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülő személy a nyugdíjkorhatára betöltését követő 6 hónapon belül az ellátása/járandósága melletti legalább 365 napos munkavégzésére tekintettel kéri a nyugdíja újraszámítását - de ilyen esetben eleve csak akkor állapítják meg a nyugdíjat új összegben, ha az magasabb lenne, mint az ellátás/járandóság összege - olvasható a nyugdíjguru.hu portálon.

Forrás: napi.hu

 

Üzenjen nekünk

Close