Új szociális célokat tűzött ki az EU maga elé

Új szociális célokat tűzött ki az EU maga elé

Portóban az Európai Bizottság elnöke, az Európai Parlament elnöke, az EU Tanácsának soros elnöki posztját jelenleg betöltő portugál miniszterelnök, az európai szociális partnerekkel és a civil társadalmi szervezetekkel együtt aláírták a "portói szociális kötelezettségvállalás"-nak nevezett dokumentumot.

 Ez tartalmazza azokat a célokat, amelyeket 2030-ra szeretnék elérni az aláírók, akik – és ezt minden résztvevő hangsúlyozta – a történelem során első alkalommal fejezték ki ilyen formában a közös szándékaikat. A kitűzött célok a következők:

  1. a 20–64 évesek legalább 78 százalékának foglalkoztatottnak kell lennie,
  2. a felnőttek legalább 60 százalékának évente részt kell vennie képzésen,
  3. a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés kockázatának kitettek számát legalább 15 millióval kell csökkenteni, beleértve legalább 5 millió gyermeket.

Azt is vállalták, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek egy befogadóbb, szociálisabb Európa kialakítása érdekében. Üdvözölték a szociális jogok európai pillérére vonatkozó cselekvési tervet, és megerősítették elkötelezettségüket amellett, hogy az ebben megfogalmazott elveket az erőteljes, méltányos és munkahelyteremtő fellendülés előmozdítása érdekében tettekre váltják.

Európa szociális céljainak összhangban kell lenniük az európai zöld és digitális célkitűzésekkel. Közelebb akarunk kerülni a teljes foglalkoztatottsághoz, több európai polgárnak szeretnénk lehetővé tenni a szükséges készségek elsajátítását, valamint minden európai számára egyenlő esélyeket kívánunk biztosítani egy fokozottan digitális és fenntartható gazdaságban - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Forrás: hvg.hu

Üzenjen nekünk

Close