Van, amiben már kilenc éve utolértük Ausztriát

Van, amiben már kilenc éve utolértük Ausztriát

Egy 2020-ban született magyar fiúgyerek átlagosan csaknem 62, egy lány pedig 63,5 egészségben eltöltött évre számíthat az életében – derül ki az Eurostat friss adataiból.

Magyarország az uniós országok között a születéskor várható egészséges évek száma alapján az unió középmezőnyébe tartozik. Uniós átlagban a születéskor várható, egészségben eltöltött életévek száma 2020-ban a férfiak esetében 63,5 év, nők esetében 64,5 év volt, tehát a magyar férfiak és nők is valamennyivel rövidebb egészséges életre számíthatnak születéskor, mint egy átlagos EU-állampolgár.

Mindez egyébként azt is jelenti, hogy a magyarok meglehetősen kevés időt tölthetnek el a nyugdíjas éveik alatt egészségesen, a nyugdíjkorhatár ugyanis jelenleg 65 év Magyarországon.

Az EU-ban a nők születéskor várható élettartama 2020-ban átlagosan 5,7 évvel hosszabb volt, mint a férfiaké (83,2 év és 77,5 év). Az Eurostat közleménye szerint az egészségben eltöltött életévek a nők esetében a várható teljes élettartam 78 százalékát, a férfiak esetében pedig 82 százalékát teszik ki. Tehát a férfiak az átlagosan rövidebb életük nagyobb részét élik le egészségesen.

Az EU tagállamai közül 2020-ban Svédországban, Olaszországban és Máltán számíthattak a legtöbb egészséges évre a férfiak és a nők is. A legkevesebb egészségben töltött évre a nők Lettországban, Finnországban és Szlovákiában, a férfiak Lettországban, Litvániában és Észtországban számíthattak.

Az Eurostat ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy a kiugró adatokat részben az országok által használt statisztikai módszertani különbségek is magyarázhatják arra vonatkozóan, hogy mit értenek egészséges élet alatt.

A várható egészséges életévek száma születéskor az EU húsz tagállamában volt magasabb a nőknél, mint a férfiaknál, és a nemek közötti különbség általában viszonylag kicsi. Hét EU-tagállamban a különbség több mint két év volt, a legnagyobb különbséget Bulgáriában (4,2 év), Észtországban (4,1 év) és Lengyelországban (4 év) mérték. Hat tagállamban várhattak átlagosan több egészségben eltöltött évre a férfiak, mint a nők, a legnagyobb különbségeket Hollandiában (2,8 év), Portugáliában (2,1 év) és Finnországban (1,8 év) regisztrálták.

A régiónkban Magyarországnál csak Lengyelországban számíthatnak átlagosan több egészségben eltöltött évre az emberek, és Lengyelországban 2020-ban már az uniós átlag körüli adatot mértek.

Az ábra alapján az is meglepő, hogy Ausztriánál Szlovákia kivételével az összes V4-es országnál jobb eredményt produkált, bár itt valószínűleg tényleg sokat számítanak a már emlegetett módszertani eltérések is.

Forrás: g7.hu

Üzenjen nekünk

Close