Vannak nyugdíjasok, akik kapnak karácsonyi juttatást 2020-ban

Vannak nyugdíjasok, akik kapnak karácsonyi juttatást 2020-ban

Bár a nyugdíjas szervezetek és az ellenzéki pártok több ízben is pénzügyi kompenzációt követeltek az időseknek a járvány és az elszabaduló infláció miatt, idén a kormányzati pénz- vagy utalványosztás elmarad. Egyes önkormányzatok viszont továbbra is nyújtanak év végi plusztámogatást, van olyan város, ahol 2019-hez képest több ezer forinttal megnövelték az év végi bónuszt a nyugdíjasok számára.

A veszélyhelyzet és a kormányzati elvonások jelentősen korlátozták az önkormányzatok anyagi lehetőségeit, ennek ellenére számos helyhatóságnál nyújtanak karácsonyi támogatást a rászoruló családoknak, az alacsony jövedelműeknek és a kisnyugdíjasoknak. A településen élő időskorúakra széles körben kiterjedő év végi, rendkívüli bónuszt azonban csak néhány önkormányzat kínál.

Dunaújváros karácsony alkalmából idén is pénzbeli támogatást nyújt azoknak a helyi bejelentett lakóhellyel rendelkező személyeknek, akiknek idén a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ellátást folyósít. A támogatást a Magyar Posta december 3 és 23 között kézbesíti a jogosultaknak. A juttatás összege 8 ezer forint, de ezt csak azok kapják meg, akiknek az ellátása kevesebb, mint havi 57 ezer forintot. Akik 57 ezer 199 500 forint közötti nyugdíjban részesülnek, azok 5 ezer forintos támogatáshoz jutnak - írta a duol.hu. A településen egyébként 2019-ben még egységesen 5 ezer forint bónuszt kaptak az érintett idősek.

Budapest XV. kerületében, akárcsak a korábbi években, úgy idén is kiosztják a Palota karácsonyi támogatást - legalábbis azoknak, akik ezt külön igényelték. A juttatást azok a kerületében lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező, és életvitelszerűen ott élő személyek kaphatják, akik öregségi nyugdíjban, rokkantsági és rehabilitációs ellátásban, rokkantsági járadékban részesülnek és nyugdíjuk, ellátásuk nem haladja meg a havi 128 ezer forintot, továbbá nem rendelkezik egyéb jövedelemmel.  A bónusz legfeljebb 10 ezer forint összegben adható.

Minden nyugdíjast megjutalmaznak viszont a főváros XVIII. kerületében, ahol a posta december 9-én kezdte az önkormányzat 5 forintos karácsonyi utalványait eljuttatni a szépkorúaknak. Az utalványokat a Príma áruházakban lehet levásárolni és június 30-ig válthatóak be. A kerület alpolgármestere kiemeli, hogy az utalvány értéke az eddig osztott hagyományos csomagok értékének csaknem kétszerese. A nyugdíjasok most maguk választhatják meg, hogy mire használják fel a kapott értéket, így nem kényszerülnek egy központosított döntés során, vitatható minőségű krumpli, liszt vagy akár száraz tészta elfogadására.

November 25. - december 21. között kézbesítik az időseknek a nyíregyházi önkormányzat 2500 forint értékű ajándékcsomagjait, amelyek az ünnephez kapcsolódó élelmiszereket - például szaloncukor, kávé, tea, csokoládé, keksz - tartalmaznak. A juttatást - összesen 25 750-en - azok kapják meg, akik Nyíregyházán bejelentett lakóhellyel rendelkeznek, öregségi teljes-, vagy résznyugdíjra, valamint időskorúak járadékára, hozzátartozói nyugellátásra jogosultak - írta a szon.hu.

Tiszavasvárin karácsonyi, egyszeri támogatást igényelhet az önkormányzattól mindenki, aki betöltötte a 65. életévét. A helyhatósági felhívásban azonban nem jelezték, hogy a juttatás összeges mekkora lehet.

Nemcsak a városokban, hanem néhány kistelepülésen is nyújtanak év végi támogatást a szépkorúaknak. A Győr-Moson-Sopron megyei Dunaszentpálon az állandó lakcímmel rendelkező és életvitelszerűen a faluban tartózkodó 65 év feletti lakosok ünnepi kiadásaihoz fejenként 6 ezer mértékben járul hozzá az önkormányzat. A szomszédos Dunaszegen a 70 év feletti időskorúak kapnak ünnepi támogatást, egységesen 5 ezer forintot.

Forrás: napi.hu

 

Üzenjen nekünk

Close