Dérer Miklós: Magyarország és a magyar politika a nemzetközi sajtóban

Dérer Miklós: Magyarország és a magyar politika a nemzetközi sajtóban

Le Figaro

Orbán Viktor a vidék jelöltjeként lép fel a most kezdődött választási hadjáratban. Úgy állítja be magát, mint aki a gazdákat védi, ami viszonylag új szerepkör a számára, bár már belekóstolt, amikor január végén a brüsszeli csúcs margóján támogatta az ukrán konkurencia ellen tüntető termelőket – írja a konzervatív francia lap budapesti tudósítója.

A kormányfő vádiratot fogalmazott meg első számú ellensége, az EU ellen, pont akkor, amikor közeleg a belépés 40. évfordulója. Csakhogy a felvázolt sötét kép önkényesen kihagy minden támogatást, amelyet az ágazat kapott Brüsszeltől. (Egyébiránt ahogy a HVG megírta, a kampánynyitány helyszínéül szolgáló gabonatároló történetesen 600 ezer eurós uniós pénzből épült.) A magyar mezőgazdaság igen sokat profitált a közös agrárpolitikából. Raskó György úgy fogalmaz, hogy ily módon az ágazat aranykort él át. Ezt a termelők azonban már kétségbe vonják az ukrán export miatt.

Közben a kormány szorult helyzetbe került a pedofil botrány folytán. A felmérések szerint a jogosultak egyharmada sorakozik fel a Fidesz mögött, amit sok más európai párt megirigyelhetne, ám mégis azzal fenyeget, hogy a kormánypárt helyeket veszíthet Strasbourgban.

A kapcsolat a lengyel PiS-szel javul, bár ez még nem egyértelmű a szoros magyar-orosz viszony miatt, és ez vonatkozik az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakció soraiban a cseh miniszterelnök pártjára is. Mindenesetre Morawiecki a hónap közepén közös pódiumvitán vett részt Brüsszelben Orbánnal, valamint a Le Pen-féle RN képviselőjével. A francia párt a szélsőséges ID-frakció tagja.

A magyar politikus és Le Pen egyaránt fontosnak tartja a vidék és a mezőgazdaság érdekképviseletét és ez katalizátorként hathat.

https://www.lefigaro.fr/international/hongrie-viktor-orban-dans-les-bottes-du-candidat-de-la-ruralite-20240423

 

MSNBC

A CPAC immár harmadik budapesti konferenciája ijesztő bepillantást adott az amerikai konzervativizmus jövőjébe – írta a Microsoft és az NBC hírtelevíziója és portálja.

A CPAC Hungary – lényegében a republikánusok ajándéka, és az amerikai prototípus mintáját követi: bemutató a jobboldali nyafogásból és az antiliberális támadásokból olyan figurák szájából, akik különböző országok konzervatív mozgalmait képviselik. A felszólalók idei listája a szélsőjobboldali ideológusok és csalók „ki kicsodája” Orbán Viktor tekintélyelvű magyar miniszterelnöktől kezdve. Az amerikaiak számára a CPAC Hungary ablakot nyit egy olyan fajta társadalomra, amely abban az esetben válhat valósággá, amennyiben az Orbán diktatórikus vezetési stílusát dicsérő Trumpot ősszel elnökké választják.

Az esemény a MAGA mozgalom Orbánnal való szerelmi viszonyának szüleménye, azzal az Orbánnal, aki fellépett a „kevert fajú” társadalmak ellen, elősegítette a tisztességtelen választásokat, hogy hatalmon tudjon maradni; aki az állami adminisztráció erejét használta fel a szabad sajtó ellen; aki szidalmazta a muzulmán bevándorlókat, és marginalizálta az LMBTQ embereket, és mindent megtett annak érdekében, hogy Magyarországot „illiberális állammá” változtassa.

Matt Schlapp, az amerikai CPAC elnöke ahelyett, hogy alaposan megnézte volna, mit hoz mindez Magyarországnak, azt mondta, hogy az esemény célja, hogy fellépjen az Orbán Viktorról és a Magyarországi történésekről szóló amerikai hazugságok ellen.  Orbán a szívességet azzal viszonozta, hogy beszédében a maga és Trump mozgalmait a progresszívizmus elleni világháború részeként mutatta be.

Orbán foglalkozott Trump bírósági ügyeivel is, és arra bíztatta a volt elnököt, hogy ne csak a választáson, hanem a bíróságokon is harcoljon a maga igazságáért. „Biztos vagyok benne, hogy Trumpnak nincs szüksége ehhez Orbán bíztatására, de azért zavaró, hogy egy külföldi vezető Trump legrosszabb ösztöneit hevíti” – írta a tudósító. Az irónia mindebben az, hogy ugyanaz a konzervatív mozgalom, amely ma összefogott ezzel a represszív magyar rezsimmel, 2008 óta azzal érvelt, hogy mind Barack Obama, mind Joe Biden elnököt nehéz helyzetbe hozták a világ represszív rezsimjei.

De félre az iróniával: most a republikánusok egy nyíltan illiberális kormánytól hagyják lenyűgözni magukat, és nem túl nyugodtan azt remélik, hogy a választás után valami hasonló lesz Amerikában is – írta a szerző.

https://www.yahoo.com/news/cpac-hungary-disturbing-window-second-221423495.html?fr=sycsrp_catchall

 

További link:

https://www.derstandard.at/story/3000000217478/orban-schwadroniert-in-der-woke-freien-zone

 

Libération

A hagyományos európai jobboldal erősen jobbra tolódik és ez Orbán Viktor ideológiai győzelmét jelenti, amit alátámaszt a nemrégiben tető alá hozott migrációs reform – fejtette ki a lap brüsszeli tudósítója.

A bevándorlók nehézkes beilleszkedése, a radikális iszlám megerősödése, valamint a terrorcselekmények a szélsőségesek malmára hajtották a vizet. Jellemzőjük, hogy a hagyományos értékek védelmét hirdetik és véget akarnak vetni az idegenek inváziójának.

A mérsékelt pártok sorra igazodtak ahhoz, amit a magyar miniszterelnök meghirdetett, miután kilenc éve erővel próbálta feltartóztatni a bevándorlási hullámot. Sőt, a Néppárt már ott tart, hogy harmadik országokba paterolná ki a menedékérőket, hogy ott várják ki, amíg döntés születik az ügyükben. A Bizottság azonban idáig nem hajlandó magáévá tenni ezt az elképzelést, mert az véget vetne a menedékjognak.

Csakhogy a választók jobban szeretik az eredetit, mint a másolatot. A szélsőségesek jól állnak az osztrákoknál, a franciáknál, olaszoknál, lengyeleknél, hollandoknál, belgáknál, magyaroknál, cseheknél és a szlovákoknál. Ez pedig azt jelenti, hogy várhatóan megerősödik a két érintett strasbourgi frakció: az ECR és az ID, és akár az 5. helyre is leszoríthatják a liberálisokat.

Most először többségbe kerülhetnek a jobboldali, illetve szélsőjobboldali pártok, habár kizárt, hogy ezt azután érvényesíteni tudják, mivel alapvető ideológiai különbségek mutatkoznak köztük. Ám előreláthatólag így is példátlan módon képesek lesznek befolyásolni a jogalkotást, amely teljesen jobbra tolódik.

https://www.liberation.fr/international/europe/elections-au-parlement-europeen-la-droite-sur-les-plates-bandes-de-ses-extremes-20240425_G5S5J5IWIZA5FKRMSJ626S67GE/

 

The New York Times

Az elemzés részben Magyarország példáján mutatja be, hogy kampány idején könnyen ellentétbe kerülhetnek Biden választási megfontolásai Amerika külpolitikai érdekeivel.

Amikor ugyanis Trump vendégül látta Orbán Viktort Mar-o-Lagóban, Biden diktátornak nevezte a magyar vezetőt. A State Department viszont nem volt hajlandó ugyanezt a jelzőt alkalmazni egy NATO-szövetségesre.

Ettől persze Washingtonban megvan a vélemény a magyar kormányfőről, ám csak szőrmentén bírálják amiért leépíti a demokráciát. Ellenben amikor felkereste a korábbi elnököt, Biden kortesstábja úgy értékelte, hogy Trump olyan latorállamok vezetőit látja vendégül, mint az önkényúr Orbán. Biden később kicsit finomított a véleményén, amikor úgy fogalmazott, hogy a magyar vezető zsarnokságot igyekszik bevezetni.

Mindenesetre a két nyilatkozat miatt Budapesten bekérették a külügyminisztériumba az amerikai nagykövetet. Így azután nehéz helyzetbe került Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó, mert nem volt hajlandó kijelenteni, hogy Orbán egy önkényúr, bár aggodalmát fejezte ki a magyar demokratikus intézmények elleni támadások miatt.

Heather Conley, a Német Marshall Alapítvány elnöke megjegyezte, hogy a magyar politikus beleártja magát az amerikai közéletbe, hiszen egyrészt felszólal a CPAC különféle eseményein, másrészt kijelentette, hogy jobb volna, ha Trump visszatérne a hatalomba. A szakértő szomorúnak tartja, hogy Magyarország téma mind a külpolitikában, mind a korteshadjáratban.

Ám ha Orbánt diktátornak minősítik, annak diplomáciai következményei vannak.

https://www.nytimes.com/2024/04/25/us/politics/biden-campaign-foreign-policy.html?searchResultPosition=1

 

Süddeutsche Zeitung

Itt az Unió keleti bővítésének 20. évfordulója, ám Orbán Viktor azt jelzi, ő szívesen visszaforgatná az idő kerekét – írta Bécsből keltezett kommentárjában a lap tudósítója.

Orbán abban bízik, hogy az európai választás, Donald Trump győzelme, valamint a háború révén a kicsiny Magyarország végre ismét fontos szereplő lesz a világban. A Fidesz közeli sajtó alájátszik: a Magyar Nemzet részletesen felsorolta, hogy az EU-tagság milyen károkat okozott az országnak, és hogy ezért nem éri meg megalázkodni a „brüsszeli globalisták” előtt.

Kiran Patel, a Müncheni Egyetem történésze meg van győződve arról, hogy a régi és tagok közti feszültség egy része sokkal korábbra vezethető vissza. Főleg a magyaroknál, akik úgy érezték 1989 előtt, hogy ők a legvidámabb barakk a keleti tömbben. Ennek megfelelően nagy volt a várakozás, majd a csalódás körükben a rendszerváltás után. Amit előre lehetett látni.

Budapest abban reménykedett, hogy Kohl kancellár segít előbb bekerülni az Unióba, majd átvészelni a gazdasági nehézségeket. Orbán azonban rájött, miként aknázhatja ki a maga számára a játékszabályokat. Kormánya mindmáig a közösségi támogatások egyik legfőbb kedvezményezettje. Viszont szívesen kirohan a Bizottság ellen, miközben a magyar kivitel 78 százaléka az európai partnerekhez megy, és a rendszer fennmaradását nagy mértékben elősegíti a gazdasági összefonódás.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormányfő előszeretettel használja ki az Unió kínálta előnyöket saját hatalmának kiépítésére, a normákat a saját érdekében veti be.

(A cikk csak  előfizetőknek olvasható.)

https://www.sueddeutsche.de/politik/eu-osterweiterung-orban-1.6696245

 

The Dispatch

Orbán Viktor megosztó, de nem csupán a bal-jobbos felosztásban.

Az új amerikai jobboldal nagy kedvence, amiért családbarát, ugyanakkor korlátozza a bevándorlást. A lopakodó tekintélyuralom miatt ugyan bírálatok érték, de módszeresen megszilárdította uralmát a bíróságok, a sajtó és az oktatási intézmények fölött. Ám érvényben vannak az alapvető polgári jogok. Ugyanakkor aggályokat vált ki, hogy szoros kapcsolatokat épített ki Iránnal, Kínával és Oroszországgal.

Így összegezte a politikus 14 évének mérlegét az új amerikai konzervatív hírportál. Idézte a Freedom House-t, amely szerint Magyarország egészen különleges szereplő a térségben, mivel az eltelt jó egy évtizedben példátlan visszaesésen ment át a demokrácia az országban.

Mike Smeltzer, a nemzetközi civil szervezet kutatója azt emelte ki, hogy miküzben a régió más hibrid rendszerei: Ukrajna, Moldova vagy Koszovó végzik a demokratikus intézmények és normák bevezetésének nehéz feladatát, a magyar kormány egyértelműen illiberális és demokráciaellenes úton halad. A szakértő azonban hozzátette: a pedofil botrány, benne Novák Katalin és Varga Judit lemondásával azt támasztja alá, hogy bizonyos mértékig még érvényesülnek a szabadságjogok, ellentétben a teljesen zárt orosz és kínai tekintélyelvű rezsimmel. Dalibor Rohác, az American Enterprise Institute elemzője jóformán elképzelhetetlennek tartja, hogy Orbánt meg lehessen buktatni az urnáknál. De azért a tiltakozókat nem verik szét, ahogy az a megszilárdult autokráciákban szokás.

Azaz még nem zárult le a demokrácia leépülésének folyamata.

(A cikk csak előfizetőknek  olvasható.)

https://www.yahoo.com/news/viktor-orb-n-complicated-record-064500919.html

 

Die Presse

Kína egyre növeli befolyását Magyarországon, kezdve a rendőrjárőröktől az autógyárakig. Hogy Peking nyomul, abban nincs semmi új, viszont nem véletlen – mutatott rá a konzervatív bécsi lap.

A legújabb az, hogy kínai rendőrök portyáznak majd a budapesti utcákon, mivel alig egy év alatt megnégyszereződött a kínai turisták száma. Ám sokan attól tartanak, hogy igazából a kínai vezetés a ráhatását igyekszik fokozni ily módon a magyar félre, illetve azon keresztül Európára.

Már két éve kiderült, hogy az ázsiai nagyhatalom Budapesten illegális rendőrőrsöket tart fenn, mert szemmel kívánja tartani a diaszpórát. Vagyis ezek a kirendeltségek a kínai rendőrállam meghosszabbított karjaként működtek. De Kína gazdaságilag is gyökeret vert magyar földön, lásd a bankszektort, valamint az akkumulátorgyártást.

A magyar cégek már külkereskedelmük több mint 4 százalékát kínai partnerekkel bonyolítják le.

(A cikk csak előfizetőknek olvasható.)

https://www.diepresse.com/18414813/von-autofabriken-bis-polizisten-wie-china-seinen-einfluss-in-ungarn-ausbaut

 

TVP

Egyre több német cég kezdi bírálni a magyar kormányt, amiért igyekszik átvenni ezeket a vállalatokat – idézte a Bloomberg gazdasági hírügynökség csak előfizetőknek olvasható cikkét a lengyel televízió a honlapján.

A német cégek egészen a legutóbbi időkig a saját hátsó udvarukként kezelték Magyarországot a kereskedelem és a befektetések terén. Most azonban egyre többen úgy látják, hogy Orbán Viktor „Tegyük újra naggyá Magyarországot” stratégiája feszültségeket kelt.

A Bloomberg jelentése szerint a kiskereskedelmi, pénzügyi szolgáltató, média és távközlési cégek, valamint a repteret üzemeltető vállalat vezetői elmondják, hogy nyomás alá kerültek Orbán nacionalista törekvései miatt, amelynek része, hogy a vagyontárgyakat magyar kezekbe helyezi ét, különösen azokéba, akik közel állnak hozzá.

Philipp Haussmann, a Német Keleti Üzleti Szövetség alelnöke, akinek a cége szintén befektetett Magyarországon, a külföldi vállalkozások kiszorításának eszközeiről szólva büntetőadókról, gyorsan változó törvényi környezetről, hatósági nyomásról, valamint a külföldi entitások elleni politikai kampányokról beszélt.

A Bloomberg példának a budapesti repülőteret hozta fel. Részleges tulajdonosát és üzemeltetőjét már másodjára kényszerítik eladásra, és az eszköz egy sort jelentés arról, hogy nem fektet be eleget a repülőtéren, amit a cég cáfol. Orbán partnere és veje által koordinált korábbi átvételi kísérlet 2021-ben kudarcba fulladt, mert a potenciális vevőknek elfogyott a pénze.

A múlt hónapban a SPAR anyavállalatának elnöke vádolta meg a hatóságokat azzal, hogy különadókat alkalmaz azzal a céllal, hogy a kormányhoz közeli embereket segítsen hozzá az átvételhez. A magyar kormány most bíróság elé akarja citálni a Spart a vádak miatt.

Az Orbán-kormány mindezek ellenére visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint rosszul kezeli a befektetőket, és Varga Mihály miniszter továbbra is állítja, hogy Magyarország hírneve a befektetők körében „remek”. Varga szerint öt német cég közül négy továbbra is Magyarországon fektetne be.

https://tvpworld.com/77266362/hungary-losing-favor-with-german-investors-says-report

 

MDR

A magyar pedagógusok bérhelyzetéről közölt hosszú írást a szászországi közszolgálati rádió és televízió. Megállapította: az EU-tagállamokkal való összehasonlításban a magyar pedagógusok fizetése nyomorúságos, és ezen a januári béremelés sem sokat változtatott.

Ismertette a szerző a béremelés mértékét, és hogy ezután hogyan aránylanak az uniós pedagógusbérekhez a magyarországiak, és szólt arról, hogy a tanárok már régen tüntetnek a diákjaikkal együtt.  Megemlítette, hogy a jövő évre további emeléseket terveznek, a kormány szándéka szerint uniós pénzekből, és hozzátette, hogy a béreket nagyon alacsony szintről kell felfejleszteni, és hogy a tanárok helyzetét tovább nehezíti a magas infláció.

Sok tanár mellékállásokból egészíti ki a fizetését, írta a szerző, és erről nem mondhatnak le az emelés után sem. Az egyik idézett nyilatkozó Szlovákiában dolgozik féleállásban tanárként, és bár ott is elmaradtak a pedagógusbérek, ott másfélszer annyit keresett, mint itthon.  Egy másik megkérdezet hetente ad vérplazmát, mások rendszeresen vért adnak,  és akadt olyan megkérdezett is, aki hétvégén lakásfestést, bútor-összeállítást vállal. Az  utóbbi illető elmondta: mindig csodálkozik, mennyivel több pénzt kérhet ezekért a munkákért, mint amennyit tanárként keres. Hozzátette: nem teljesen elégedett a legutóbbi béremeléssel, de az „legalább visszavitte a béreket a 3-4 évvel ezelőtti szintre”.

Sokakat csak a szakma szeretete tart meg a pályán. Egy kisvárosi tornatanár elmondta: a tanítás mellett sok szakmában dolgozott. Az apja kályhaépítő volt, ő megtanulta a szakmát, és a tanítás mellett ma is abból él meg jól, de félállásban továbbra is tanít, mint mondta, azért mert mint mondta: „Én hülye szeretek tanítani”.

https://www.mdr.de/nachrichten/welt/osteuropa/land-leute/ungarn-lehrer-nebenjobs-100.html

 

Reuters

A magyarok a politikai felfordulásban az EU tagállamaiban keresnek munkát – mutatott rá a Reuters egy video-riportban.

Idézett többek között egy a nyugati határ közelében lakó séfet, aki már az EU-hoz való csatakozás előtt  is Ausztriában dolgozott és elmondta: jobbak a munkakörülmények és a kereseti lehetőség is. „Itt embernek kezelnek, senki nem beszél úgy velem, mint egy kutyával, más, mint otthon. Itt különböző országokból érkezett emberek vannak, mind jól együttműködnek, és nincsenek olyan stresszes helyzetek, mint otthon”.

A séf helyzete jelképes: egyre több magyar hagyja el a hazáját az EU-államokban kínálkozó jobb lehetőségekért, noha Magyarország éppen húsz éve tagja az Uniónak. A trend különösen a fiatalok között jelentkezik. Egy Bécsben tanuló magyar egyetemista a magyarországi politikai klímára panaszkodott. Elmondta: „Magyarországon benne van az atmoszférában, hogy az egész nem jó irányba halad, alighanem ez az oka annak, hogy annyi fiatal megy el”.

Végül a riporter szólt arról, hogy Orbán Viktor hosszú ideje viszályban áll az EU-val, és ismertette, hogy miért.

https://www.yahoo.com/news/hungarians-seek-around-eu-amid-220831545.html

 

The Washington Post

A Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC) múlt heti budapesti konferenciáján tovább folyt Orbán szégyenletes ölelgetése, sőt, Kevin Roberts, a Heritage Alapítvány elnöke ki is fejtette: különösen büszke arra, hogy hogy szervezete ilyen jó kapcsolatban áll Orbánnal, akit ő „a konzervatív kormányzás példaképének” tekint – írta a független, nonprofit, konzervatívnak washingtoni intézet, a Heritage Alapítvány illusztris szerzője, Marc Thiessen.

Ne beszéljünk arról, hogy Orbán egy magyar David Duke, és nyíltan leszögezte, hogy „országa nem akar kevert fajú nép hazájává válni”, amely megjegyzés joggal véget vetett volna bármely amerikai politikus karrierjének. (David Duke  fehér felsőbbrendűséget, antiszemita összeesküvés-elméleteket, faji tisztaságot  hirdető amerikai politikus, aki egy ideig a Klu Klux Klan Nagy Varázslója, majd a louisianai kongresszus republikánus tagja is volt - A szerk.) Tegyük félre az Orbán kormányát megrázó dagadó pedofil botrányt, és Orbán Putyinhoz fűződő szoros kapcsolatát is. Ha mindez nem elég ahhoz, hogy Orbánt radioaktívvá tegye az amerikai jobboldal számára, akkor mi a helyzet azzal, hogy Orbán a keblére öleli Hszi Csin-Ping kínai diktátort is?

Ha van valami, ami feltehetőleg közös az amerikai konzervativizmus minden ágában, akkor az az a felismerés, hogy Kína életveszélyt jelent az Egyesült Államokra és a szabad világra nézve, márpedig Orbán mára a Kínai Kommunista Párt legbensőbb szövetségesévé tette az országát Európában. Nem sokkal a budapesti CPAC konferencia kezdete előtt fogadta a kínai közbiztonsági minisztert, aki az elhárításért, a politikai repressziókért és a párt politikai biztonságáért felel a hazájában. Emellett éppen a napokban látogat Budapestre Hszi Csin-ping kínai elnök, és várhatóan a Kínai Kommunista Párt nagyvonalúságával halmozza majd el a pénzhiánnyal küszködő magyar kormányt.

Miközben az amerikai konzervatívok a Kínától való gazdasági elszakadást forszírozzák, Magyarország legnagyobb kereskedelmi partnere az EU után Kína, amely egyben és újabban a legnagyobb befektető is. A szerző nagyon részletesen és hosszan ismertette a jelenlegi magyar-kínai gazdasági kapcsolatokat, majd rámutatott: mindez egy átgondolt stratégia, az úgynevezett „keleti nyitás” része, amelynek célja, hogy csökkentse Magyarország függőségét a Nyugattal való kereskedelemtől, és Kína, valamint a Kelet felé fordítsa az országot.

Ha Orbán a keblére akar ölelni egy brutális kommunista diktátort, az Orbán dolga. De ez esetben miért akarnák őt a keblükre ölelni az amerikai konzervatívok? Az Ukrajna-ellenes amerikai jobboldal – amelynek az egyik vezetője a Heritage Alapítvány -, azt mondja, hogy nem Putyin-párti, de úgy látja, hogy az ukrajnai háború elvonja a figyelmet a kínai fenyegetésről, akkor miért pártolja Hszi Európán belüli legközelebbi barátját és szövetségesét? Az úgynevezett nemzeti konzervatívok azért teszik túl magukat Orbánnak az Amerika-ellenes zsarnokok iránti szeretetén, mert az anti-globalista, a nyílt határokat ellenző, családbarát politika bajnokát látják benne. Persze, ilyen Andzej Duda lengyel elnök, vagy Giorgia Meloni olasz miniszterelnök is, csak éppen a családbarát politika és a nemzetállam melletti kiállást a népirtó diktátorok pártolása nélkül valósítják meg.

Miért nem tartják tehát a CPAC összejöveteleit Budapest helyett Varsóban, vagy Rómában? Orbán vérrögös nacionalizmusa éles ellentétben áll az amerikai konzervativizmussal, mert „mi nem a fajt, vagy azt etnicitást igyekszünk megőrizni, hanem egy eszmét: az emberi szabadság eszméjét, és a Függetlenségi Nyilatkozatban foglalt elveket. Orbán pedig ezeknek az eszméknek az ellenségeihez áll közel. Ajnározásával a Heritage Alapítvány és a CPAC a rosszindulatú kínai befolyás nyugati terjedését segíti elő, és aláássa az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeit. Bocsánatot kérek, de ebben nincs semmi konzervatív” – írta a szerző.

https://www.washingtonpost.com/opinions/2024/05/02/orban-cpac-china-heritage/

 

További link:

https://edition.cnn.com/2024/05/01/politics/gop-conservatives-hungary-cpac-orban-invs/index.html

 

Euronews

A valóságtartalom szempontjából vizsgálta Orbán Viktor európai választások előtt mondott kampánynyitó beszédének néhány főbb állítását az Euronews a beszéd Orbán Viktor oldalán megjelent szövege alapján.

  1. állítás: A Fidesz újra talpra állítja a magyar gazdaságot, miután azt a baloldal csődbe vitte - Ez nem igaz, Magyarország nem ment csődbe Gyurcsány Ferenc előző miniszterelnök kormányzásának utolsó évében, 2009-ben. Az Orbán 2010-i választási győzelme után az úgynevezett Tiszta Kezek Bizottság semmiféle gazdasági hiba elkövetésére nem talált lényegi bizonyítékot.
  2. állítás: ma Magyarországon egymillió emberrel többnek van munkaviszonya, és a bérek megháromszorozódtak - Tény, hogy egymillió emberrel több áll munkaviszonyban. Csaba László, a bécsi CEU közgazdaságtan professzora azonban elmondta: a magyar GDP értéke euróban számolva alig múlja felül az egy évtizeddel ezelőttit. „Gazdasági szempontból elmaradt a felzárkózás az EU átlagához. Az is tény, hogy a Fidesz a hatalomátvétele óta a minimálbért több mint háromszorosára, és az átlagbért közel háromszorosára emelte, de a professzor hozzátette, hogy ez mindenekelőtt a választások éveiben történt, különösen 2022-ben.
  3. állítás: a magyar gazdaság 14 év alatt köze megduplázódott - Ez nominális értelemben igaz, de nem tükrözi az idők folyamán végbement relatív változásokat. Az Eurostat szerint Magyarország a tényleges egyéni egy főre jutó fogyasztás tekintetében az utolsó helyen áll, és 28 százalékkal marad el az EU átlagától. Csaba László kifejtette: a számok nem valami jók, noha a kormány elemzői más mutatókon dolgoznak, hogy azt a benyomást keltsék: az országnak jobban megy, mint a valóságban.
  4. állítás: A Fidesznek köszönhetően Magyarország kimaradt az Ukrajnai háborúból, a „brüsszeli bürokraták” Magyarország háborúpárti baloldalát finanszírozzák - Magyarországon nem létezik „háborúpárti baloldal”, mivel minden párt a háború ellen van – idézte Enyedi Zsoltot, a CEU politológia professzorát a portál. Enyedi rámutatott azonban, hogy nyugati szervezetek támogatták a magyar ellenzéki pártokat, hogy kiegyenlítsék a Fidesz és az ő kiadásaik közötti különbséget. Hozzátette, hogy korábban a Fidesz is jelentős támogatásokat kapott olyan forrásokból, mint a német Adenauer Alapítvány. Egyben rámutatott: „értelmetlen” azt állítani, hogy a Fidesz távol tartotta az ukrajnai háborútól az országot, mivel a konfliktusnak csupán két szereplője van: Oroszország és Ukrajna.
  5. állítás: Az európai állam- és kormányfők csak egy lépésre vannak attól, hogy csapatokat küldjenek Ukrajnába - Tény, hogy Emmanuel Macron francia államfő felvetette a lehetőséget, hogy a NATO-katonák valamilyen formában támogathatnák Kijevet, Andrzej Duda lengyel államfő pedig jelezte, hogy országa atomfegyvereket állomásoztathatna.  Ám még ha ez meg is történne, a legtöbb szakértő szerint ez nem jelentené azt, hogy a háború csak egyetlen lépésnyire van.

https://de.euronews.com/my-europe/2024/05/02/viktor-orbans-rede-zur-europawahl-im-faktencheck

 


Die Presse

Orbán Viktor államháztartási politikája már évek óta elszabadult, így az idén az a veszély fenyeget, hogy ismét csak jelentős deficit alakul ki. Az idei évre előirányzott eszközöket gyakorlatilag már most felhasználták, ezért viharos időket él át a kormány. A nemzeti-populista Fideszt tömegesen hagyják faképnél a hívek, az állami pénzügyek pedig igencsak feszítettek – írta a konzervatív osztrák lap.

Sok elemző számára egyértelmű, hogy a 4,5 százalékra emelt hiánycélt sem lehet tartani. Részben azért, mert helyi választások jönnek és ilyenkor a hatalom a kiadásokat tekintve messze túl szokott lőni a célon. Palócz Éva gazdaságkutató utalt arra, hogy mekkora támogatásokat kaptak az Orbán holdudvarába tartozó beruházók, nem beszélve az Budapest Airport visszavásárlásáról, ami önmagában is 1400 milliárdot visz el.

Csaba László közgazdász professzor kifejtette: a kormány eljátszotta a hitelét a költségvetési politikában. Bod Péter Ákos pedig azt emelte ki, hogy a büdzsén tátongó lyuk miatt óriási összegeket emésztenek fel a kamatok. Ezért újabb hiteleket kell felvenni, illetve további kötvényeket kell kibocsátani.

A megcélzott 4 százalékos növekedési célt valószínűleg nem lehet elérni, hozzáértők sokkal valószínűbbnek tartják a 2,5 százalékot. És mivel a német gazdaság gyengélkedik, a kabinet pedig visszafogja az állami beruházásokat, így az egyetlen reményt a belföldi fogyasztás jelenti.

Akkor azonban még ott van az infláció. Elemzők abból indulnak ki, hogy az év végéig ismét 5,5-6 %-nal nőnek az árak.

(A cikk csak előfizetőknek olvasható.)

https://www.diepresse.com/18423746/ungarns-defizit-laeuft-aus-dem-ruder

 

Bloomberg

Putyin barátai, így Magyarország segítenek Oroszországnak, hogy felszámolja az Amerika vezette világrendet.

Egyeseket közülük az vezérel, hogy olajat, illetve fegyvert kapnak Moszkvától, de szinte mindegyik szabadulni szeretne Amerika ernyője alól. Így az elnök messze nem maradt magára. Hiába a szankciók, nem jött be a külföldön lévő orosz állami javak befagyasztása, valamint az sem, hogy a nagy orosz bankokat törölték a SWIFT-rendszerből. Akadtak ugyanis olyanok, akik felkarolták az orosz államot. A magyar kormány például legfőbbként energiát kap Moszkvától. Orbán, aki meghirdette az illiberális demokráciát, ideológiai alternatívát keres a jelenlegi nemzetközi rend helyett és ebben támaszra talál a Kremlben. Az oroszok partnere az EU-ban, és feltartóztatta Ukrajna pénzügyi megsegítését, valamint a felvételi tárgyalások megkezdését, továbbá csaknem egy évvel elhúzta Svédország NATO-tagságát.

A többiek közül Kína kívánkozik az élre, mert diplomáciai és gazdasági mentőövet dobott az orosz félnek. Az agresszor győzelme alávágna az USA befolyásának a világban, miközben Peking Tajvan ellen fenekedik. De a sorba beletartozik Szaúd-Arábia, Törökország, Irán, India, Brazília, Észak-Korea, az Emirátusok, Egyiptom, Venezuela, valamint Kuba is.

Vagyis szó sincs arról, hogy Oroszország elszigetelődött volna.

(A cikk csak előfizetőknek olvasható.)

https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-05-17/putin-s-friends-are-helping-russia-upend-the-us-led-world-order

 

Die Welt

Az európaiak, köztük Orbán, a hasznos idióta szerepét alakítják a Peking és Moszkva közti hatalmi összejátszásban – mutatott rá Alexander Görlach, a nemzetközi szakemberek képzésével foglalkozó Carnegie Tanács, valamint a New Yorki Egyetem tanára.

Nagyon is tudatosnak tartja, hogy legújabb megválasztása után Putyin elsőként Pekingbe ment el, mivel annak segítsége nélkül már rég elbukta volna háborút. A kettős rendeltetésű árucikkek 90 százalékát onnan szerzi be, azon kívül a kínaiak – dömping áron ugyan - de átveszik az Európában eladhatatlanná vált orosz gázt. Ez megtölti a hadi kasszát és pótolja a szankciók okozta veszteségeket. Hszi továbbra is támogatni fogja kebelbarátja háborúját, és ezzel egyben előkészíti Tajvan lerohanását. Az ő szemében az Ukrajna elleni agresszió azért jó, mivel leköti a demokratikus világ erőforrásait, és így segíti a kínai gazdaság győzedelmes nyomulását.

Macron Peking számára az a paprikajancsi, akit látványos gesztusokkal le lehet venni a lábáról, hiszen diplomáciai megalománia vezérli. Rajta keresztül azután meg lehet osztani a Nyugatot. Mint emlékezetes, az elnök kijelentette, hogy Európának nem okvetlenül kell kiállnia Amerika mellett Tajvan kapcsán.

Orbán dettó a hasznos idióta kategóriájába tartozik, hiszen nyíltan együttműködik a kínai rendőrséggel, ami komoly biztonsági kockázatot jelent Európa számára. És amikor sorra engedi be a kínai gyárakat országába, akkor az Unión belülre hozza a kereskedelmi háborút, amely Peking által nyújtott tiltott kereskedelmi szubvenciók miatt robbant ki. Emellett mindkét kormány elégedetlen azzal az ENSZ-határozattal, amely a srebrenicai mészárlásról emlékezne meg. Ráadásul Magyarország és Szerbia Moszkva szoros partnere. A kör itt zárul be, mert a Nyugat-Balkán bizonyos részei, valamint Oroszország immár kínai befolyási övezetnek számítanak.

Peking Putyin győzelmére és Európa meggyengítésére játszik. Ezt kellene végre felfognia mindazoknak a földrészen, akik idáig visszariadtak a Kína elleni szankcióktól – írta Görlach.

(A cikk csak előfizetőknek olvasható.)

https://www.welt.de/debatte/kommentare/plus251560864/Putin-in-Peking-Im-Machtspiel-zwischen-China-und-Russland-geben-die-Europaeer-die-nuetzlichen-Idioten.html?source=puerto-reco-2_ABC-V38.1.D_ac_extra_row

 

Euronews / Európai Roma Jogok Központja

Az Európai Roma Jogok Központja (ERRC) bojkottálni fogja az EU magyar soros elnökségét, és erre szólított fel másokat is.

Hosszú közleményében ezt egyebek mellett azzal indokolja, hogy hosszú ideje tiltakozik a magyar kormány rasszista politikája, és az ország Fidesz alatti demokratikus visszacsúszása ellen. Emberi jogi aktivistákként az értékeik, valamint magyarországi barátaik és kollégáik elárulása lenne, ha részt vennének olyan rendezvényeken, amelyeknek a vendéglátója a soros elnök Magyarország, és példájuk követésére szólítják fel a többi civil szervezetet is.

A szervezet felsorolta mindazt, amiért az ország a nemzetközi bírálatok össztüzében áll, ezen belül az LGBTQ közösség jogait sértő törvényeket és intézkedéseket. Mindehhez a roma jogok szempontjából is hozzátett számos indokot, egyebek mellett azt, hogy a kormány visszaél a romák integrálására adott uniós pénzekkel, olyannyira, hogy részben a romák kirekesztésére használja, és például Nyíregyházán új szegregált közösséget épített. Nem halad az oktatásban sem a romák befogadása, és bár az EU nyolc éve kötelezettségszegési eljárás indított emiatt, nincs eredmény. A kormány nem lép fel az újra növekvő veszély ellen, hogy az utcákon mozgolódik a szélsőjobb, és „cigánybűnözésről” szónokol.

Részletesen szólt az új Szuverenitásvédelmi Hivatalról is, azzal, hogy a vonatkozó jogi szabályozás közvetlen veszélyt jelent a jogvédőkre, ügyvédekre és ellenzéki politikusokra. Az EU ezt elítélte, és jogi lehetőséget keres ennek megtámadására.

A közlemény rámutatott: az EU Bizottsága azzal, hogy ilyen körülmények közözött felszabadított a befagyasztott pénzekből 10,2 milliárd eurót, elfogadhatatlan módon túllépte hatáskörét, és megsértette a szerződések őrzőjeként vállalt kötelességeit. Az ERRC a szabadságért, az alapvető jogokért, és a demokráciáért lép fel, többek között a roma és nem roma magyar állampolgárok érdekében.

Ezért nem legalizálhatja részvételével a szélsőjobboldali magyar kormány rendezvényeit, és nem vállalhat vele cinkosságot például azzal, hogy részt vesz a Roma Befogadás Európai Platformja 17. alkalommal megrendezendő tanácskozásán – áll a közlményben.

https://www.errc.org/press-releases/why-we-are-boycotting-the-hungarian-eu-presidency

 

Euronews

Aggályokat vet fel a magyar soros elnökséggel kapcsolatban, hogy Orbán szántszándékkal flörtöl Putyinnal: a magyar fél most éppen a készülő legújabb szankciókat igyekszik ártalmatlanná tenni.

Diplomáciai források szerint néhány napja, a belső egyeztetéseken két pontot kívánt töröltetni: az egyik, hogy indexre tennék az orosz banki átutalások elszámolásait végző hálózatot, amely a jegybank alá tartozik, illetve, hogy az uniós cégek külföldi érdekeltségeire is vonatkoznának a közösségi előírások.

A Bizottság mindkét pontot kulcskérdésnek tekinti, nehogy Moszkva ezután is hozzájusson tiltott harci technikához. Az elképzelést széles körű egyetértés fogadta, az egyetlen kivétel Magyarország volt. Az elsőről a nagykövet azt mondta, hogy az felesleges tehertétel a cégek számára. Észtország és Lengyelország kezdeményezte, hogy végre kerüljön feketelistára az Orosz Ortodox Egyház feje, de Orbán csaknem egy éve már megfúrta a büntető intézkedést Kirill pátriárka ellen, noha az megáldotta a háborút.

A magyar külügyminisztérium nem válaszolt a portál kérdésére.

Most sokan attól tartanak, hogy csak még sokkal rosszabb lesz Orbán részéről a vétózgatósdi, ha a második félévben átveszi a soros elnöki tisztséget. Beavatott körök szerint nem kizárt, hogy addig elhúzza az újabb szankciók jóváhagyását, mert akkor Moszkva érdekében fel tudja vizezni a tervezett lépéseket. A kormányfő a migráció ügyében az egyik legkevésbé humánus álláspontot foglalja el, és a hat hónapos megbízatás ugródeszkát jelent illiberális, iszlám- és meleg-ellenes politikája számára.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a politikus elszigetelődött, mivel már mindenki tudja, hogy mit akar. Ráadásul Ficoval fontos szövetségest vesztett el.

(A cikk csak előfizetőknek olvasható.)

https://euobserver.com/EU%20&%20the%20World/areda2e8d6

Üzenjen nekünk

Close